sinol - השפעת תזונה ים תיכונית על קוגניציה

השפעת תזונה ים תיכונית על קוגניציה

דף הבית >> שאלות ותשובות >> מאמרים >> השפעת תזונה ים תיכונית על קוגניציה

חוקרים ביקשו להעריך השפעה של תזונה ים-תיכונית על קוגניציה, מחקר על 522 מטופלים בסיכון ווסקולרי גבוהה מצאו כי תזונה בתוספת שמן-זית או בתוספת של תערובת אגוזים, משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, בהשוואה לדיאטה דלת-שומן.
 

 

 

חוקרים ביקשו להעריך את ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית על קוגניציה. לשם כך נבחרו כ- 520 מטופלים אשר עברו התערבות תזונתית והוקצו באורח אקראי לתזונה ים-תיכונית בתוספת שמן זית או בתוספת תערובת אגוזים, ולקבוצת ביקורת שניזונה מדיאטה דלת-שומן. על-פי החוקרים, נראה כי התערבות תזונתית של דיאטה ים-תיכונית, בין אם בתוספת שמן-זית או בתוספת של תערובת אגוזים, משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, בהשוואה לדיאטה דלת-שומן.

 

מטרות
 

מחקרי תצפית קודמים דיווחו על השפעה מועילה של דיאטה ים-תיכונית על תפקוד קוגניטיבי, אולם התוצאות לא היו עקביות. החוקרים העריכו את יעילות התערבות תזונתית באמצעות דיאטה ים-תיכונית על קוגניציה, בהשוואה לקבוצת ביקורת של דיאטה דלת שומן.

שיטות

החוקרים העריכו 522 מטופלים בסיכון ווסקולרי גבוה (44.6% גברים, גיל 74.6 ± 5.7 שנים בעת הערכה קוגניטיבית) במסגרת מחקר רב-מוקדי, עם הקצאה אקראית, למניעה ראשונית (PREDIMED), לאחר התערבות תזונתית המשווה שתי דיאטות ים-תיכוניות (תוספת של שמן זית או תוספת תערובת אגוזים) לעומת דיאטה דלת-שומן. תפקוד קוגניטיבי כללי נבדק לפי מבחן MMSEס(Mini-Mental State Examination) ומבחן ציור שעון (Clock Drawing Test, CDT) לאחר 6.5 שנים של התערבות תזונתית. חוקרים שהעריכו את התוצאות, לא ידעו את הקצאת הקבוצות. החוקרים נעזרו בדגם לינארי כללי (general linear model) לשליטה על משתנים מתערבים (confounders) אפשריים.

תוצאות

לאחר תיקנון למין, גיל, השכלה, גנוטיפ לאפוליפופרוטאין E, היסטוריה משפחתית של חסרים קוגניטיביים/שיטיון (dementia), עישון, פעילות גופנית, מדד מסת גוף (BMI, Body Mass Index), יתר לחץ-דם, הפרעה בשומני דם, סוכרת, אלכוהול וצריכה קלורית כללית, המשתתפים שהוקצו לדיאטה ים-תיכונית בתוספת שמן זית הראו ממוצע תוצאות גבוה יותר של MMSE ו- CDT עם הבדלים מובהקים סטטיסטית בהשוואה לביקורת (הבדלים מתוקננים: 0.62+, 95% רווח סמך 0.18-1.05, P=0.005 עבור MMSE, ו- 0.51+, 95% רווח סמך 0.2-0.82, P=0.001 עבור CDT). הממוצע המתוקנן עבור ניקוד MMSE ו- CDT היה גם הוא גבוה יותר עבור משתתפים שהוקצו לדיאטה ים –תיכונית עם תוספת של תערובת אגוזים בהשוואה לקבוצת ביקורת (הבדלים מתוקננים: 0.57+, 95% רווח סמך 0.11-1.03), P=0.015 עבור MMSE ו- 0.33+ (95% רווח סמך 0.003-0.67) P=0.048 עבור CDT. ממצאים אלו לא השתנו לאחר בקרה למקרי דיכאון.

מסקנות

נראה כי התערבות תזונתית של דיאטה ים-תיכונית, בין אם בתוספת שמן-זית או בתוספת של תערובת אגוזים, משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, בהשוואה לדיאטה דלת-שומן.
 

Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial
Elena H Martínez-Lapiscina et a


 

 

 


 
 דף הבית   |  אודות  |  צור קשר
  כל הזכויות שמורות לצחי אשרוב בע"מ   
מנוהל על ידי marcomonline הקמת עסקים באינטרנט